SQM megközelítéseink » A CMMI model

A CMMI modellt (Capability Maturity Model Integration) a Carnegie Mellon Egyetem Software Engineering Institute-ja fejlesztette, az Amerikai Védelmi Minisztérium (US. Department of Defense) támogatásával. Jelenleg a CMMI Institute a modell tulajdonosa.

A modell kidolgozásának célja a korábban a szoftverfejlesztésben, rendszerfejlesztésben és termékfejlesztésben leggyakrabban alkalmazott modellek, megközelítések összevonása volt egyetlen modellé, amelyet bármely, szoftverfejlesztéssel (is) foglalkozó szervezet alkalmazhat, a teljes szervezet érettségének és / vagy egyes folyamatai képességének növelésére.

A CMMI modell a következő szabványokat / modelleket / megközelítéseket integrálja:

  • Capability Maturity Model for Software (SW-CMM) v2.0 draft C
  • Electronic Industries Alliance Interim Standard (EIA/IS) 731, Systems Engineering Capability Model (SECM)
  • Integrated Product Development Capability Maturity Model (IPD-CMM) v0.98
  • A modell az ISO/IEC 15504 Technical Report for Software Process Assessment-ben leírt modellel, vagyis a SPICE modellel is kompatibilis.

A fentiekből következik, hogy a CMMI modell a következő területeken (diszciplínákban) alkalmazható:

  • szoftverfejlesztés (SW) ,
  • rendszerszervezés- és fejlesztés (SE),
  • integrált termék- és folyamatfejlesztés (IPPD).

A SEI 2006. augusztus 25-én adta ki a CMMI v1.2-es változatát. 2007 augusztusától volt érvényes.

A 2010 őszén bekövetkezett verzióváltás lényeges változásokat hozott a CMMI világában: a modell 1.3 verziójában három kontellációt alakítottak ki. Ezek közül a CMMI-DEV (CMMI for Development) tartalmazza a szoftverfejlesztési folyamatokat, a CMMI-SVC (CMMI for Services) a szoftveres szolgáltatások nyújtását támogatja, míg a CMMI-ACQ (CMMI for Acquisition) a szoftveres beszerzéseket végző cégeknek jelent segítséget. Mindhárom konstellációban vannak az adott üzleti területre jellemző folyamatok, ugyanakkor a CMMI model “magja” (a projektvezetési, a támogató és a szervezeti szintű folyamatok halmaza) mindegyik kontellációnak része.

A CMMI v1.3 modell teljes leírása a http://cmmiinstitute.com/ helyen található.

Cégünk a CMMI v1.3 alapján végez képzést, tanácsadást, belső felméréseket és hivatalos auditálást.

Az SQI a CMMI Institute hivatalos partnere valamint 2007 óta egy munkatársunk SCAMPI Lead Appraiser státusszal rendelkezik a CMMI-DEV és CMMI-SVC konstellációkra.

Magyar nyelvű CMMI információs oldal: info.cmmi.hu