10 éves az SQI

Születésnapi akció :

10 éves az SQI Magyar Szoftverminőség Tanácsadó Intézet Kft.

Az SQI Kft. 10 éve, 2004. május 24-én alakult meg azzal a céllal, hogy támogassa a szoftverminőség fejlesztését, a maga teljességében kezelve ezt a kérdéskört.

A cég egy évtizede van jelen a hazai és nemzetközi informatikai piacon, következetesen teljesítve küldetését: biztosítani kívánja a szoftverminőség nemzetközi élvonalába tartozó modellek, szabványok, módszerek, technikák megismerését, kipróbálását magyarországi környezetben, alkalmazásukat oktatva, támogatva és auditálva.

Az alkalmazott minőségi megközelítések között a CMMI (Capability Maturity Model Integration) kiemelt figyelmet kapott; szoftverfejlesztésekre és szolgáltatásokra vonatkozó változatait több 10 hazai cégnél oktattuk, auditáltuk. A Software Engineering Institute / CMMI Institute egyetlen Kelet-Európai partnereként 13 hivatalos SCAMPI A auditot is végeztünk Magyarországon és a Távol-Keleten.

Szakmai érdeklődésünket folyamatosan bővítjük, hogy mindig a naprakész tudással támogassuk ügyfeleinket a szoftverminőség területén. 2014 elejétől foglalkozunk agilis szoftverfejlesztési és projektvezetési módszertanokkal, a „hagyományos” modellek (pl. CMMI, Automotive SPICE, ISO 9001) agilissá tételét, az agilitás bevezetését támogatva.

Szintén 2014 tavaszától foglalkozunk a tesztelési folyamatok mélyebb megértését támogató TMMI (Test Maturity Model Integration) modellel segítjük a cégeket a modellben megjelenő tesztelési folyamatok értelmezésében, bevezetésében.

10  éves évfordulónk alkalmával akciót hirdetünk szoftverminőséggel kapcsolatos szolgáltatásainkra vonatkozóan.

A 2014 május 24. és június 24. közötti megrendelésekre a következők vonatkoznak:

- CMMI-DEV és CMMI-SVC belső felmérések: 2-es érettségi szintre 300 000 Ft (3 nap), 3-as érettségi szintre 500 000 Ft (4 nap).  Bármely modellből tetszés szerint is választható folyamat pl. Projekt tervezés, -követés és -vezérlés, konfiguráció menedzsment, beszállítókezelés, kockázatmenedzsment, követelményfejlesztés, kódolás, tesztelés, szolgáltatásfejlesztés, hibabejelentés és –kezelés stb . Ezek képességét folyamatonként 100 000 Ft-ért mérjük fel.

- CMMI-hez és Automotive SPICE-hoz kapcsolódó, valamint agilis szoftverfejlesztéssel foglalkozó oktatásaink árából 20% kedvezményt adunk.  (A tanfolyamok listaárai elérhetők honlapunkon: http://sqi.hu/hu/services/training/)

- TMMI tájékozódó belső felmérés, 2-es és 3-as szintű folyamatokra: 300 000 Ft (3 nap).

Várjuk jelentkezésüket a balla.katalin@sqi.hu e-mail címen, vagy a +36 30 2510447 mobilszámon.

Ha kérdésük van, készséggel állunk rendelkezésükre.

Budapest, 2014 május 23.

Dr. Balla Katalin, Móri Judit, Bujáki Attila

Hungarian Software Testing Forum

Tisztelettel meghívjuk a Computerworld és a Hungarian Testing Board által - immár második alkalommal – megrendezésre kerülő Hungarian Software Testing Forumra, melynek célja, hogy megismertesse a magyarországi és a közép-európai régió szoftverteszteléssel, valamint üzemeltetéssel foglalkozó szakembereit, IT-döntéshozóit a szoftvertesztelési szakma legfrissebb trendjeivel. Az eseményen két nemzetközi hírű szakember, Lloyd Roden és Graham Bath tartja a keynote előadásokat, valamint a workshopokat.

Kiket várunk?

Rendezvényünket alapvetően nagyvállalatok, bankok, biztosítók, pénzintézetek, nagy informatikai struktúrával bíró szervezetek, fejlesztő és tesztelő cégek szoftvertesztelési szakemberei számára szervezzük.

IDŐPONT: 2012. október 11-12.

HELYSZÍN: Budapest, Danubius Hotel Gellért

Az előadások nyelve: angol

Tervezett program

Október 11., csütörtök

08:20-tól Regisztráció

08:45-09:00 Köszöntő, Dervenkár István, a Computerworld főszerkesztője,

Stöckert Tamás, a HTB elnöke

09:00-10:30 Keynote előadás, Lloyd Roden: You can’t sprint all the time – the importance of slack

10:30-10:50 Kávészünet

10:50-11:20 Követelményből Test Object – Mit szeretnénk tesztelni és miért?

11:20-11:40 Teszttervezés – Mit és hogyan?

11:40-12:00 Teszteset-tervezés és specifikáció – Legyen transzparens, reprodukálható és hatékony!

(Tesztlépesek, tesztadatok, tesztkörnyezet – esettanulmánnyal)

12:00-13:00 Ebédszünet

13:00-13:20 Teszteset-futtatás – Biztos, hogy automatizáljuk?

13:20-13:40 Tesztriportolás – Kinek mit szeretnénk kommunikálni? Quality Assurance vagy Quality Control?

13:40-14:00 A tesztelési folyamat optimalizálása – Mi szerepeljen a következő tesztstratégiában?

14:00-14:30 Tesztstratégia-készítés (esettanulmány)

14:30-14:50 Kávészünet

14:50-16:20 Keynote előadás, Graham Bath: Becoming a software testing expert - the future architecture of the ISTQB certified tester scheme

16:20-17:00 Kérdések Graham Bathnak és Lloyd Rodennek

Október 12., péntek

08:45-09:00 Köszöntő, programismertető – Stöckert Tamás, a HTB elnöke

09:00-12.30 Párhuzamos workshopok

* Lloyd Roden: Quantifying the Value of Testing Workshop

* Graham Barth: Getting change imoplemented in testing projects

10:30-11:00 Kávészünet

12:30-12:40 Záróbeszéd

12:40-től Ebéd

Részvételi díj 99 000 Ft + áfa, amely tartalmazza az első nap előadásainak

és a wokshopnak a költségeit, valamint az étkezéseket.

Kedvezményes jelentkezés!

Early bird kedvezmény a július 1-jéig jelentkezőknek: 10%

Csoportkedvezmény 3+ fő jelentkezése esetén: 10%

A két kedvezmény összevonható!

Kedvezmény a HTB-tagok részére 20% (más kedvezménnyel nem vonható össze)

Jelentkezni a konferencia@idg.hu e-mail címen lehet az alábbi adatok megadásával:

név, cégnév, e-mail cím, telefonszám, számlázási név, számlázási cím.

További információk:

Biró Ilona

Telefon: +36-1/577-4374

Fax: +36-1/266-4274

E-mail: ilbiro@idg.hu

Héjjas Ágnes

Telefon: +36-1/577-4314

Fax: +36-1/266-4274

E-mail: ahejjas@idg.hu

Az előadókról

A közönség ismét két, nemzetközileg is elismert szakember előadásain és wokshopján vehet részt a konferencia két napján. Lloyd Roden, aki a HUSTEF 2011-en sikert aratott impresszív stílusával és felkészültségével, idén „You can’t sprint all the time – The importance of slack” címmel tart előadást.Graham Bath „Becoming a Testing Expert – All you need to know about the ISTQB Expert Level” címűelőadásából pedig bepillantást nyerhet a szakma az ISTQB-nél bevezetés alatt álló Expert Level Certified Tester fokozat céljaiba és követelményrendszerébe.

A két keynote előadó mellett felvonulnak a szakma hazai legjobbjai is, akik elméleti előadásaikban és esettanulmányokban osztják meg tapasztalataikat a hallgatósággal.

Graham Bath

Graham Bath angol egyetemeken szerzett rendszermérnöki diplomát. 30 éves pályafutása során a tesztelési problémák és technológiák széles körével foglalkozott. Tesztmenedzserként dolgozott űrkutatási és telekommunikációs projektekben, valamint részt vett rendőrségi incidenskezelési rendszerek fejlesztésében, illetve valós idejű repülőgéprendszerek tesztjeinek tervezésében.

Vezető tanácsadóként dolgozik a németországi T-Systemsnél, ahol emellett komoly jártasságot szerzett a QIP (Quality Improvement Program) terén, elsősorban a pénzügyi és kormányzati szektorban. Jelenleg a T-Systemsnél a tréningprogramokért és az innovatív tesztelő megoldások kidolgozásáért felel.

Graham Bath az ISTQB Expert Level munkacsoportjának elnöke és társszerzője az új, ISTQB Expert Level Certified Tester tananyagának. A German Testing Board tagja, ahol az Advenced Level munkacsoport elnöke. Rendszeresen publikál szakcikkeket szoftvertesztelési témában. Szinte állandó szerzőtársa Judy McKay, akivel két könyvet is jegyez. 2008-ban jelent meg az angol nyelvű The Software Test Engineer’s Handbook, 2011-ben pedig a német nyelvű Praxiswissen Softwaretest – Test Analyst und Technical Test Analyst című könyve.

Lloyd Roden

Lloyd Roden informatikus hallgatóként kezdett dolgozni a szoftveriparban 1980-ban. A Leicester Egyetemen szerzett informatikus diplomát. 1983-ban csatlakozott a Pearl Assurance-hez programozóként, ahol öt évet dolgozott. Következő munkahelyén, a Royal Life-nál független szenior tesztelemző lett. 1991-ben a Peterborogh Software-hez szerződött a termékbiztosítási üzletág projektmenedzserének. Létrehoztaés mintegy három évig vezette a cég független tesztekkel foglalkozó egységét. A cégnél töltött nyolc év alatt a szoftvertesztelés több kulcsproblémájával is foglalkozott, valamint sikeresen implementált tesztautomatizációs eszközöket a tesztelési folyamatokba. 1999-től a Grove Consultants munkatársa volt, ezzel párhuzamosan pedig három évig a QARun User Group elnöki pozícióját is betöltötte. 2011 óta saját tanácsadó cégét vezeti.

Rendszeresen hívják rangos szakmai konferenciák (EuroSTAR, AsiaSTAR, STAREast, STARWest, SQE Automation, Test Congress, Unicom konferencia) keynote előadójának. Tagja volt az első SQE Test Automation Conference elnökségének 2011-ben, és ő volt a programfelelős elnöke a kilencedik és a tizedik EuroSTAR konferenciának. 2004-ben elnyerte az EuroSTAR Software Testing Excellence díjat Kölnben.

Minőségmenedzsment a szoftveriparban - workshop

2011. november 23-án az IVSZ Minőségmenedzsment a szoftveriparban címmel workshopot szervezett. A rendezvényen elsősorban a Szövetség tagcégei vettek részt, de a téma fontosságát mutatja, hogy a KEF szakértője is megjelent.

A fél napos workshop keretében 3 előadás hangzott el. Az elsőben Dr. Balla Katalin az SQI Kft ügyvezető igazgatója bemutatta a különböző szoftverminőségi modelleket, amelyeket a szoftverfejlesztés során alkalmazni lehet. Előadásából egyértelműen kiderült, hogy az integrált modelleké a jövő, mint pl. a CMMI. Kitért az előadó arra, hogy Magyarországon mely minőségirányítási (MSZ ISO 9001:2009) illetve mely folyamatfejlesztési modelleket alkalmazzák a legtöbben (iparág specifikusan modellek Automotive SPICE, CMMI-DEV, CMMI-SVC), valamint arra, hogy mi az előnye és a hátránya a tanúsításnak az egyes cégek esetében.

A rendezvény részletes beszámolója az IVSZ honlapján olvasható.

Next »