Munkatársaink » Dr. Balla Katalin, ügyvezető igazgató - szoftverfolyamat-fejlesztési tanácsadó , vezető SCAMPI auditor CMMI-DEV és CMMI-SVC konstellációkra

E-mail: balla.katalin@sqi.hu

1984-ben szerzett informatikusi diplomát a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen.

1989-ig programozóként és szoftveres rendszermérnökként dolgozott, majd 1990 és 1992 között egy bukaresti magyar hetilap, “A Hét” tudományos rovatvezetője és a bukaresti Rádió munkatársa volt.

1993-tól a BME-n posztgraduális, 1994 és 1997 között Ph.D. hallgató volt. 2001-ben Ph.D. fokozatot szerzett szoftverminőség témakörben az Eindhoveni Műszaki Egyetemen.

Már 1993-tól részmunkaidőben, majd teljes munkaidőben az IQSOFT Rt., 2003-tól az IQSYS Rt. minőségügyi vezetőjeként dolgozott.

2004-ben alapította meg az SQI Magyar Szoftverminőség Tanácsadó Intézet Kft.-t, mely rövidesen az amerikai Carnegie Mellon Egyetemen működő Software Engineering Institute (SEI) hivatalos magyarországi, és egyben első kelet-európai partnere lett.

2006-tól a SEI (www.cmmiinstitute.com) által akkreditált SCAMPI vezető auditor a CMMI modell DEV és SVC konstellációira (She is a certified SCAMPI LA for DEV and SVC (ID:  0600767-02). Szakképzett ISO 9001, Bootstrap és SPICE auditor.

A 2001-2002-es tanévtől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszékén (www.iit.bme.hu) oktatja az általa kidolgozott, “Szoftverminőség és menedzsment”, „Szoftvertesztelés”, „PSP-Egyénre szabott szoftverfejlesztés” című kurzusokat, vezeti az ezekhez tartozó laborokat, diplomázókat irányít. 2007 szeptemberétől docens a tanszéken. Több nemzetközi kutatási projektben is részt vett; három sikeres, a szoftver minőségével foglalkozó kutatás - fejlesztési projektnek, melyekben mint a BME, mind az SQI részt vállalt, ő volt a vezetője. Számos publikációja jelent meg hazai és nemzetközi folyóiratokban, előadóként több hazai és nemzetközi konferencián is szerepelt.

Jelenleg szoftverfolyamat-fejlesztési tanácsadói és CMMI-hez kapcsolódó auditori tevékenységet  is végez.